Nuttige tips voor het opstellen van een professioneel CV
Nuttige tips voor het opstellen van een professioneel CV
Een CV is meer dan alleen een opsomming van werkervaring en vaardigheden; het is jouw persoonlijke visitekaartje, een kans om je unieke verhaal te vertellen en werkgevers te overtuigen van jouw meerwaarde. In deze gids verkennen we de essentiële stappen om een CV te creëren dat opvalt, jouw sterke punten benadrukt en de deur opent naar nieuwe professionele mogelijkheden.
Een CV maken in 7 simpele stappen
Een professionele CV omvat verschillende essentiële secties die je achtergrond, ervaring, vaardigheden en persoonlijkheid presenteren. Hier zijn de belangrijkste onderdelen die doorgaans in een CV worden opgenomen. Of download een van onze voorbeeld CV’s.
1 Persoonlijke gegevens
Begin je CV met jouw persoonlijke gegevens: volledige naam, contactgegevens (adres, telefoonnummer, e-mailadres), en indien relevant, ook links naar professionele online profielen zoals LinkedIn of Pinterest. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een afbeelding van jezelf toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld dezelfde afbeelding zijn als je LinkedIn profiel.
2 Profielschets of samenvatting
Het is altijd slim om een beknopte paragraaf te schrijven over wie jij bent, jouw expertise, sterke punten en carrière doelen zijn. Deze profielschets moet niet te lang zijn, maar direct een beeld geven voor de werkgever wat ze van jou kunnen verwachten. Zie dit als de samenvatting van jouw CV.
3 Werkervaring
Hier maak je een overzicht van je eerdere werkervaring in omgekeerd chronologische volgorde (van meest recent naar oudere banen). Vermeld hier de functietitel, naam van het bedrijf, de periode waarin je er werkte en beschrijf je verantwoordelijkheden en prestaties. Mochten er speciale projecten zijn waaraan je gewerkt hebt tijdens je dienstverband is het zeker slim om deze ook te vermelden.
4 Opleiding
Een lijst van je behaalde diploma’s en certificaten, inclusief de namen van de onderwijsinstellingen en afstudeerdata. Het is ook slim om de studierichting te vermelden in combinatie met de vakken die hierbij horen. Indien je zeer hoge cijfers hebt gehaald zou je dit ook kunnen vermelden.
5 Vaardigheden
Een sectie waarin je vaardigheden benoemt die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert, zoals technische vaardigheden, softwarebeheersing, en andere specifieke bekwaamheden. Voor iedere functie waar je op solliciteert is het verstandig om te kijken welke vaardigheden hierbij passen. Zo sluit je CV altijd perfect aan op de desbetreffende vacature.
6 Referenties
Het is niet noodzakelijk om referenties op te nemen in je CV, maar je kunt aangeven dat deze beschikbaar zijn op aanvraag. Zorg dat je altijd toestemming vraagt als je een persoon als referentie opgeeft. Hierdoor weet deze persoon dat hij/zij gecontacteerd kan worden door jouw mogelijke nieuwe werkgever.
7 Extra secties (optioneel)
Hieronder staan een aantal extra zaken die je kunt vermelden op je CV om. Dit is niet noodzakelijk, maar het kan je CV extra krachtig maken.
- Eventuele extra certificeringen of cursussen die je hebt afgerond.
- Relevant vrijwilligerswerk of betrokkenheid bij de gemeenschap.
- Het vermelden van je taalkennis en het niveau hiervan.
- Mocht je artikelen gepubliceerd hebben of deelgenomen aan interessante projecten kun je dit vermelden.
Belangrijk om te onthouden is dat de inhoud van je CV moet worden afgestemd op de specifieke functie waarnaar je solliciteert. Focus op relevante ervaring en vaardigheden die aansluiten bij de vereisten van de baan. Daarnaast is het belangrijk om een overzichtelijk en professioneel ogend document te creëren, met een duidelijke structuur en consistent gebruik van lettertype en opmaak.
Meer tips nodig voor je CV?
Wij helpen je graag goed op weg met een mooi en professioneel CV. Contacteer ons als je nog vragen hebt.
Meer tips nodig voor je CV?
Wij helpen je graag goed op weg met een mooi en professioneel CV. Contacteer ons als je nog vragen hebt.